In de voetsporen van JORGE COHEN en Ilja de Bruin ontwerp en vervaardig ik sieraden in de Stijl van de Art Deco (1910–1939) en architectuur van de Amsterdamse School (1915-1930).


JORGE COHEN

Jorge Cohen, afkomstig uit Argentinie, opende in 1987 een zaak onder eigen naam in Amsterdam. Zijn liefde en passie voor de decoratieve stijlen uit de eerste decennia van de 20 e eeuw uitte zich tot deze ware kunst van het versieren, welke werd gedeeld door Ilja de Bruin, zijn opvolger. In deze voetsporen vervolg ik met trots de ‘Lijn van Jorge Cohen’.

AMSTERDAME SCHOOL

De details van gebouwen, bruggen en andere monumenten uit de Amsterdamse Schoolperiode vormen de basis voor de Sieraden in de stijl van de Amsterdamse School collectie. Een grote overeenkomst dus met de Sieraden in ‘Broeker-Stijl’, waarin eveneens de architectuur centraal staat.

ART DECO

De sieraden in deze Stijl kenmerken zich door rijke kleuren, geometrische figuren, zigzaglijnen, en gestileerde vormen. De Art Deco lijkt hierdoor een geometrische variant van de Jugendstil of Art Nouveau..

MATERIAAL
  • In de sieraden wordt origineel materiaal uit de jaren twintig, zoals galalith en bakeliet, gecombineerd met stenen als markasiet, maar ook Swarovski kristal. De sieraden zelf worden in eerste gehalte zilver vervaardigd en soms met kleurige emaille verfraaid.
    Zie de Tulp in Art Deco uitvoering.
    ARCHITECTUUR
    • De belangrijkste architecten van bouwstijl ‘de Amsterdamse School’ waren Michel de Klerk, Piet Kramer en J.M. van der Meij. De grootste stijlkenmerken: mooi gevormde muren van baksteen, extra torentjes en andere versieringen, grote daken met rode dakpannen of riet, ‘laddervensters’ met veel kleine ruitjes, expressieve en fantastische vormen en veelal grote gebouwen. Een eyeopener wanneer u opnieuw deze gebouwen of bruggen bekijkt. Afgebeeld zijn hier drie sieraden in eerste gehalte uitvoering met emaille, marcasiet en Svarovski kristal.
Van een oude ring is een prachtige moderne ring gemaakt en het is een mooi erfstuk geworden voor de volgende generatie. Bedankt Miriam
R.P. - Klant van Miriam